Liever geen soa? Zorg dat je beschermd bent. Weet jij hoe je dit kunt doen? (2024)

Soa’s voorkomen

Het is belangrijk dat je veilige seks hebt. Hierdoor loop je minder risico op een soa. En is de kans kleiner dat je een soa doorgeeft als je die al hebt. Soa’s kunnen zorgen voor ernstige klachten. Sommige gaan niet meer over.

Condooms beschermen je of verkleinen de kans dat je een soa krijgt of doorgeeft. Tegen sommige soa’s kun je je vooraf laten inenten. Om hiv te voorkomen kun je medicijnen slikken die hiv remmen.

Waarom een soa voorkomen?

Heb je een soa? Dan kan dat vervelende gevolgen hebben:

  • Je kunt klachten krijgen door een soa. Deze kunnen na lange tijd grote gevolgen hebben. Je kunt bijvoorbeeld ontstekingen krijgen, onvruchtbaar worden of kanker krijgen.
  • Je moet de mensen met wie je de afgelopen tijd seks hebt gehad waarschuwen. Zodat zij zich kunnen laten testen op soa’s. En laten behandelen als het nodig is. Doe je dit niet? Dan kunnen zij een soa krijgen en daar ernstige klachten door krijgen. Ook kunnen zij de soa doorgeven aan anderen.
  • De behandeling kost je soms geld. De kosten kunnen van je eigen risico afgaan. En je zorgverzekeraar vergoedt niet alle behandelingen.
  • Van sommige soa’s kun je niet genezen. Voor hiv moet je je leven lang medicijnen slikken. Soms is het goed om een nieuwe, vaste persoon met wie je seks hebt te vertellen dat je een soa hebt die niet overgaat. Dat kan vervelend zijn.

Hoe kun je een soa voorkomen?

Je kunt een soa voorkomen door:

  • Condooms te gebruiken
  • Je te laten vaccineren tegen HPV en hepatitis B
  • PrEP te slikken als je veel risico ophivhebt

Sommige dingen die je doet tijdens seks zijn niet veilig of minder veilig dan andere dingen.

Lees welke dingen die je tijdens de seks doet veilig zijn en welke niet

Lees wat veilige seks is


Condooms

De beste manier om een soa te voorkomen is door een condoom te gebruiken tijdens de seks. Dus als je penis in de vagin* of anus gaat. Ook bij pijpen, beffen of de anus likken, beschermt een condoom je. Bij beffen en kontlikken kun je het condoom openknippen en tussen je mond en de vagin* of anus leggen.
Condooms beschermen je niet altijd voor 100%. Sommige soa’s kun je ook krijgen door huid op huidcontact. Ze verkleinen wel de kans dat je een soa krijgt of doorgeeft. Je hebt condooms in allerlei maten, materialen, diktes en smaken.

Lees verder over condooms


Vaccineren HPV

HPV is een soa die kan zorgen voor genitale wrattenen een aantal soorten kanker. Bijna iedereen die seks heeft, heeft dit virus in zijn lichaam (gehad). In Nederland kunnen meisjes van 12 en 13 jaar hier gratis voor worden ingeënt. Voor jongens is het vaccin niet gratis. Door de HPV-vaccinatie zijn ze later als ze seks hebben beschermd tegen kankersoorten die je kunt krijgen door HPV.

Lees verder over HPV-vaccinatie


Vaccineren hepatitis B

Hepatitis Bis een soa waar je erge klachtenvan kunt krijgen. Je kunt je hiertegen laten inenten. Je kunt het virus dan niet krijgen. Voor sommige mensen is de vaccinatie gratis.

Lees verder over hepatitis B-vaccinatie


Hiv voorkomen: PrEP en PEP

PrEP en PEP zijn hiv-remmers. Dit zijn medicijnen die voorkomen dat je hiv krijgt. PrEP neem je dagelijks of rond de momenten dat je seks hebt. En waarbij je risico op hiv loopt. PEP is een kuur van een maand. Die kuur doe je kort nadat je onveilige seks hebt gehad en risico op hiv loopt.

Lees verder over PrEP


Voorkomen dat je hiv doorgeeft: slik hiv-remmers

Heb je hiv? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk begint met je behandeling met hiv-remmers. Dat zijn medicijnen die zorgen dat je niet ziek wordt. Je kunt dan geen aids krijgen.

Hiv-remmers zorgen ervoor dat de hoeveelheid virus in je bloed heel laag is. Het is dan niet meer te meten met een bloedtest. Je kunt hiv dan niet meer doorgeven aan de mensen met wie je seks hebt. Ook als je seks hebt zonder condoom. Dit heet n=n (niet meetbaar = niet overdraagbaar).

Het duurt 3 tot 6 maanden voordat hiv niet meer te meten is in je bloed. Bij sommige mensen is dit al eerder zo. Het is belangrijk dat je de hiv-medicatie elke dag inneemt. En om regelmatig de hoeveelheid virus in je bloed te laten controleren.
Heb je seks met iemand die hiv heeft? Dan is het belangrijk dat je weet of die elke dag hiv-remmers slikt. En dat hiv niet meer te meten is in het bloed. Dan kan iemand hiv niet meer doorgeven. Bespreek dit met elkaar.

Lees op de website van de Hiv vereniging wanneer je hiv niet kan overdragen.

Hoe voorkom je dat je zwanger wordt?

Heb je seks, maar wil je niet zwanger worden? Dan kun je:

  • De pil slikken: dit is een betrouwbare manier om niet zwanger te worden als je de pil goed slikt.
  • Een spiraaltje laten zetten: dit kan een koperspiraaltje of de Mirena® spiraal zijn. De arts brengt het spiraaltje in je baarmoeder.
  • Een anticonceptiepleister, anticonceptiering, anticonceptiestaafjes of een pessarium gebruiken
  • Condooms gebruiken: dit is het enige middel dat je ook beschermt tegen soa’s. Je kunt ze het beste gebruiken samen met 1 van de bovenstaande middelen. Zo ben je goed beschermd tegen zwangerschap en soa’s.
  • Je laten steriliseren. Zowel een man als een vrouw kan dit laten doen. De arts doet deze ingreep. Een man kan na een sterilisatie geen kind verwekken. Een vrouw kan na sterilisatie niet zwanger worden.

Op sense.info lees je:

Verzorging van je penis of vagin*

Verzorg je je penis of vagin* niet goed? Dan kun je klachten krijgen. Daardoor kun je soms makkelijker een soa krijgen. Het is daarom belangrijk dat je je op de juiste manier wast.

Hoe verzorg je je penis?

Het is belangrijk dat je je penis goed schoonhoudt. Zo voorkom je dat hij gaat stinken. Bijvoorbeeld omdat afscheiding van je penis (smegm*) op de rand van je eikel blijft zitten. Was je penis niet met zeep. Dit maakt je slijmvliezen kwetsbaar. Je kunt dan makkelijker een soa krijgen.

Kijk op sense.info hoe je je penis wast.

Hoe verzorg je je vagin*?

Het is belangrijk dat je je vagin* op een goede manier verzorgt. Was je vagin* met water en alleen aan de buitenkant. Was je je schaamlippen en vagin* met zeep? Dan kun je een infectie aan je vagin* krijgen. Bijvoorbeeld candida of bacteriële vaginose. Heb je zo’n infectie? Dan kun je makkelijker een soa krijgen.

Kijk op sense.info hoe je je vagin* wast.

Hoe voorkom je soa’s als je drugs of alcohol gebruikt?

Je hebt meer kans op een soa:

  • Als je drugsnaalden deelt met iemand
  • Als je door alcohol of drugs meer risico’s tijdens seks neemt

Denk je dat je veel drank of drugs gebruikt? Ben je gevoelig voor verslaving of eerder verslaafd geweest? Test je gebruik en zoek hulp. Of bespreek het met je huisarts.

Pas op met drugsnaalden

Deel je drugsnaalden? Dan kun je een soa krijgen of doorgeven. Bijvoorbeeld hiv of hepatitis B of C. Deze soa’s kun je krijgen door besmetting met bloed van een ander. Die moet dan hiv of hepatitis B of C hebben.

Voorkom dat je een soa krijgt of doorgeeft: deel geen drugsnaalden met anderen.

Ken de risico’s van drugs of alcohol

Gebruik je drank of drugs? Dan neem je soms meer risico’s. Ook als je seks met iemand hebt. Je loopt zo makkelijker een soa op, omdat je misschien:

  • Geen condoom gebruikt
  • Seks hebt met meerdere mensen waarvan je niet weet of ze een soa hebben
  • Minder goed je grenzen bewaakt en kunt aangeven

Bedenk voordat je drugs of alcohol gebruikt dat zulke situaties kunnen gebeuren. En hoe je jezelf dan het beste kunt beschermen.

Liever geen soa? Zorg dat je beschermd bent. Weet jij hoe je dit kunt doen? (2024)

FAQs

Hoe zorg je dat je geen soa krijgt? ›

Je kunt een soa krijgen door contact met elkaars slijmvliezen (mond, penis, vagin*, anus). En door bloed, sperma of vagin*al vocht. Veilig vrijen is de beste manier om geen soa's te krijgen. Gebruik condooms.

Kun je een soa krijgen van iemand die geen soa heeft? ›

Je partner kan een soa hebben zonder het te weten

En deze soa aan jou doorgeven. Je partner kan ook een virus hebben waar je later een soa door krijgt. Dat je partner geen klachten heeft, betekent niet dat jij ook geen klachten krijgt.

Kan je een soa krijgen van veilige seks? ›

Met veilig vrijen zorg je ervoor dat je geen soa krijgt of overbrengt naar iemand anders. Ook kun je met veilig vrijen een zwangerschap voorkomen. Een soa wordt overgedragen via sperma, voorvocht, bloed, vagin*al vocht en bij contact tussen slijmvliezen in de vagin*, penis, anus en in de mond.

Hoe groot is de kans op een soa na onveilige seks? ›

Nu weten we hoevaak Chlamydia en Gonorroe voorkomen in Nederland, maar wat is nou de kans dat je dit krijgt van één keer onveilige seks? Voor vrouwen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner, 45% kans hebt om Chlamydia op te lopen en 80% kans hebt om Gonorroe op te lopen.

Hoe weet je zeker dat je geen soa hebt? ›

Om zeker te weten of je een soa hebt ga je naar de huisarts of GGD voor een soa-test. Een soa gaat niet vanzelf over. De meeste soa's zijn wel goed te behandelen. Dat is belangrijk, want van sommige soa's kun je problemen houden, bijvoorbeeld onvruchtbaarheid.

Hoe weet je dat je geen soa hebt? ›

Je kunt een soa hebben zonder dat je het merkt. Je kunt het dus ook aan iemand anders doorgeven zonder dat je het merkt. Met een soa-test weet je of je een soa hebt. Soms kan een soa erge klachten of problemen geven.

Is een soa altijd besmettelijk? ›

SOA worden overgebracht door geslachtsgemeenschap, maar ook door seksuele contacten via de mond, door anale contacten of contacten met lichaamsvloeistoffen zoals sperma, speeksel, bloed en vagin*le afscheiding. Slechts enkele SOA zijn overdraagbaar via huidcontact.

Kan je een soa krijgen door een condoom? ›

De kans dat een SOA wordt overgedragen is klein. Dit kan gebeuren wanneer het condoom lekt of scheurt, of wanneer je na het gebruik van de condooms de handen niet wast en de handen in aanraking komen met de penis of vagin*.

Wat is de ergste soa? ›

Syfilis. Syfilis is een ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich langzaam via je bloedbaan verspreidt. Na 2 tot 12 weken kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld zweertjes op of in je mond, penis, vagin* of anus.

Is beffen gevaarlijk voor soa? ›

Je kunt een soa in je keel krijgen doordat je iemand pijpt of beft. Dat heet orale seks. De kans is wel kleiner dan wanneer de piemel in de vagin* of anus gaat.

Wie laat zich dan ook naaien zonder condoom? ›

2004-2005: 'wie laat zich dan ook naaien zonder condoom'

In 2004 wordt daarom een nieuwe campagne geïntroduceerd die zich speciaal op laag opgeleide jongeren (13-19 jaar) richt. Voor het eerst worden in de campagne personen getoond die een soa hebben opgelopen: 'nooit gedacht dat ik een soa van hem/haar zou oplopen'.

Hoe veilig is seks zonder condoom? ›

Het is echter wel belangrijk dat je ze tijdig opmerkt anders kan een onschuldige geslachtsziekte ook voor vervelende gevolgen zorgen. De zeven meest voorkomende SOA's in Nederland zijn: chlamydia, genitale wratten, gonorroe, hepatitis b, herpes genitalis, syfilis en hiv.

Hoe lang na seks symptomen soa? ›

Hoelang duurt het voor je merkt dat je een soa hebt? Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.

Hoelang geen seks na soa? ›

Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.

Kun je zelf een soa-test doen? ›

Doe liever geen zelftest. Probeer eerst een soa-test bij je huisarts of het gratis Sense-spreekuur bij de GGD. Testen die je bij de drogist koopt, zijn niet betrouwbaar. Als je wel een thuistest doet, koop dan een test die je opstuurt naar een laboratorium.

Hoe duur is een soa-test bij de dokter? ›

Een soa-test bij de GGD is gratis en anoniem. De GGD geeft je bezoek aan de soa-poli niet door aan jouw ouders, huisarts of zorgverzekering.

Hoe lang blijft een soa in je lichaam? ›

Overzicht incubatietijden
Chlamydia14 dagen
Syfilis10 – 90 dagen
HIV30 -90 dagen
Hepatitis B90 dagen
Herpes4 dagen
4 more rows

Hoe krijg je een soa zonder seks? ›

Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact

Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks. Deze SOA's kunnen zich dan namelijk nestelen in de keel waardoor er een grote kans is dat je de SOA weer doorgeeft.

Hoe voelt een soa vrouw? ›

Als je een soa hebt, kun je last hebben van de volgende symptomen: Afscheiding of pus uit de vagin*, penis of anus (meer dan normaal). De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn of anders ruiken. Branderig gevoel, irritatie, pijn bij of na het plassen.

Wat zijn de 5 meest voorkomende soa's? ›

Wat is een soa?
  • Chlamydia.
  • Genitale wratten.
  • Gonorroe.
  • Hepatitis B.
  • Herpes genitalis.
  • Hiv.
  • Schaamluis.
  • Schurft.

Kan je een soa krijgen van de wc? ›

Kan je een soa oplopen via een vieze wc-bril? FABEL: Je kunt een soa krijgen door op een vieze wc-bril te gaan zitten. FEIT: Een soa is alleen overdraagbaar via contact tussen slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen. Slijmvliezen zitten onder meer in je mond en geslachtsorganen.

Is het erg als je een soa hebt? ›

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)

Een soa geeft niet altijd klachten. Je kunt dus een soa hebben zonder dat je het merkt. Wanneer een soa niet op tijd behandeld wordt kan dit ernstige gevolgen hebben. Chlamydia en gonorroe kunnen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken.

Kun je een soa krijgen door te zoenen? ›

Ja dat kan. Als één van de partners herpeswondjes (koortsblaasjes) aan zijn/haar mond heeft kan herpes overgedragen worden. Andere SOA zoals hepatitis B en syfilis (als je een zweer aan de mond hebt) zijn zo besmettelijk dat zelfs tongzoenen een risico op overdracht vormt.

Is een soa altijd besmettelijk? ›

SOA worden overgebracht door geslachtsgemeenschap, maar ook door seksuele contacten via de mond, door anale contacten of contacten met lichaamsvloeistoffen zoals sperma, speeksel, bloed en vagin*le afscheiding. Slechts enkele SOA zijn overdraagbaar via huidcontact.

Kun je een soa krijgen van een handdoek? ›

En schurft en schaamluis kan iemand op je overdragen door besmette kleding, handdoeken of beddengoed. Maar ook kun je genitale wratten oplopen door bijvoorbeeld een besmette handdoek. Gebruik dus nooit zomaar andermans handdoek, en trek nooit zomaar iemands ondergoed aan!

Kan je immuun zijn voor een soa? ›

Van een SOA wordt je niet immuun of onvatbaar. Je kunt dus opnieuw besmet worden met een SOA, dit geldt met name voor Chlamydia en Gonorroe. Indien je besmet bent met HIV of herpes draag je dit virus levenslang bij je.

Welke soa's merk je niet? ›

Maar dit hoeft niet. Ook als je niets merkt kun je chlamydia hebben en dus anderen ook besmetten. Als je chlamydia niet behandelt, kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden.

Wat zijn de 3 meest voorkomende soa's? ›

De meest vastgestelde soa is chlamydia. Bij hetero's volgen herpes en genitale wratten (HPV). Bij hom*omannen is dat syfilis en gonorroe.

Hoe krijg je een soa zonder seks? ›

Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact

Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks. Deze SOA's kunnen zich dan namelijk nestelen in de keel waardoor er een grote kans is dat je de SOA weer doorgeeft.

Hoeveel prostituees hebben een soa? ›

Ongeveer 2% van vrouwelijke prostituees is hivpositief

Prostituees zijn een risicogroep voor hiv en andere soa doordat ze veel seksuele contacten hebben met veel verschillende partners. Naar schatting is bijna 2% van de vrouwelijke prostituees in Nederland geïnfecteerd met hiv.

Hoe snel merk je dat je een soa hebt? ›

Hoelang duurt het voor je merkt dat je een soa hebt? Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.

Is tongen gevaarlijk? ›

Even opletten. Zoenen is gezond, maar niet altijd. Naast alle microben in je mond die je nodig hebt, zijn er ook een paar waar je voor moet opletten. Je kunt door te tongzoenen bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer oplopen, een virale infectie die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus, een herpesvirus.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5940

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.